ماجرای نان سفید باید تمام گردد ، شرایط سوءتغذیه در استان های مختلف کشور

به گزارش وبلاگ قالبفا، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: با شیوع کرونا، تبعات مالی هم ایجاد شده و این تبعات مالی می تواند امنیت غذایی مردم را به خطر بیندازد و با کاهش درآمد و افزایش قیمت مواد غذایی، دهک های درآمدی پایین ممکن است دچار ناامنی غذایی شوند.

ماجرای نان سفید باید تمام گردد ، شرایط سوءتغذیه در استان های مختلف کشور

به گزارش وبلاگ قالبفا به نقل از ایرنا، زهرا عبداللهی امروز در نشست خبری ویدئوکنفرانس درباره امنیت غذایی در جامعه در شرایط شیوع ویروس کرونا اظهار کرد: این موضوع به شکل سوء تغذیه در بچه ها زیر 5 سال یا مادران باردار بروز پیدا می نماید. همچنین این موضوع می تواند به شکل بیماری های غیرواگیر مرتبط با تغذیه خود را نشان بدهد.

او اضافه نمود: وقتی امنیت غذایی برقرار نباشد، به جز سوءتغذیه، دچار اضافه وزن و چاقی و بیماری های قلبی و عروقی نیز خواهیم شد. اگر در خصوص چاقی صحبت می گردد، چاقی فقط در قشر مرفه نیست و در افراد فقیر هم که فقط مواد غذایی نشاسته ای استفاده می نمایند و توان خرید منابع پروتئینی ندارند، مشکل چاقی در کنار کمبود ریزمغذی ها اتفاق می افتد و زمینه ابتلا به سرطان ها هم افزایش پیدا می نماید.

عبداللهی گفت: در کنار نگرانی برای امنیت غذایی، در حال اجرا دو مطالعه هستیم که ببینیم اکنون مردم با چه نوع مسائلی از نظر تهیه و تامین غذا روبرو هستند.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: در حال حاضر سوء تغذیه را در مناطق کمتر برخوردار کشور داریم. کوتاه قدی و لاغری در بچه ها زیر 5 سال وجود دارد. باید برنامه های حمایتی برای مادران باردار و بچه ها زیر 5 سال که در خانواده های نیازمند هستند، داشته باشیم.

وی تاکید نمود: یکی از اولویت ها این است که این گروه ها که مبتلا به سوء تغذیه بوده و در معرض خطر هستند، با حمایت دولت و سازمان های حمایتی مثل کمیته امداد امام خمینی(ره) یاری هایی دریافت نمایند تا دچار سوء تغذیه نشوند.

این مسئول با بیان این که نزدیک به 60 درصد جمعیت 18 سال به بالای کشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند، گفت: بر اساس مطالعات مصرف، کمبود دریافت کلسیم در کشور وجود دارد که علت آن، کمبود مصرف لبنیات است. مصرف کم شیر و لبنیات یکی از علت های اصلی بروز و شیوع پوکی استخوان در کشور محسوب می گردد. پوکی استخوان در حال رسیدن به سن کمتر از 30 سال است.

عبداللهی گفت: چند روز آینده روز جهانی شیر و لبنیات است. مصرف لبنیات در کشور ما کم است و شیوع پوکی استخوان در کشور وجود دارد. در نتیجه مهم است که در برنامه ریزی های خود تمهیداتی در این زمینه در نظر بگیریم که به وسیله یارانه یا یاری های غذایی یا کنترل قیمت ها، این محصولات لبنی در دسترس مردم قرار بگیرد تا دچار کمبود کلسیم نشویم. کمبود ریزمغذی هایی مثل روی و آهن نیز وجود دارد و محدود شدن مصرف منابع پروتئین حیوانی و شیر و لبنیات می تواند این کمبودها را بیشتر کند.

  • رعایت نکات تغذیه ای همزمان با آغاز فعالیت رستوران ها

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار کرد: همزمان با آغاز فعالیت رستوران ها، نکاتی در خصوص تغذیه و رعایت اصول تغذیه برای پیشگیری از ابتلا به کرونا باید مد نظر باشد. چون مصرف زیاد مواد قندی و چربی و پرنمک و سرخ شده باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن و افزایش احتمال ابتلا به کرونا می گردد. بنابراین توصیه می کنیم مصرف مواد قندی و شیرینی، نمک، چربی و مواد غذایی سرخ شده محدود گردد.

وی ادامه داد: در تغذیه روزانه، استفاده از موادی که حالت آنتی اکسیدان داشته و به سیستم ایمنی بدن یاری می نمایند، مورد تاکید است. بنابراین مصرف میزان کافی سبزی و میوه در روز حتما توصیه می گردد. نکته دیگر این که اصول تغذیه صحیح را با مصرف متعادل از همه گروه های غذایی باید رعایت کنیم.

  • نگرانی در خصوص آفلاتوکسین در شیر وجود ندارد

عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره وجود آفلاتوکسین در شیر نیز گفت: بر اساس نظارت ها و کنترل هایی که از شیر خام و پس از کارخانه انجام می گردد، از لحاظ آفلاتوکسین مسئله ای در شیر نداریم و حتی کمتر از مقدار استاندارد است. هر کشور استانداردی در این زمینه دارد و بر اساس مطالعات وزارت بهداشت، میزان آفلاتوکسین کمتر از استاندارد توصیه شده در شیر وجود دارد.

این مسئول تاکید نمود: تمام مواد غذایی و محصولاتی که در کارخانه ها فراوری می شوند، نمونه برداری شده و به آزمایشگاه های کنترل غذا و دارو ارسال می شوند. این نمونه ها با پروتکل مدون و دستورالعمل ها برداشته می شوند. در نتیجه هیچ نگرانی در خصوص باقی مانده آفلاتوکسین یا آنتی بیوتیک بیشتر از میزان مجاز وجود ندارد.

  • سبوس گیری از آرد اشتباه است

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره سبوس گیری از انواع آرد و سفید شدن نان ها اظهار کرد: میزان سبوس گیری در انواع آرد برای نان های مختلف، بیشتر شده است. این کار بدون دریافت نظر وزارت بهداشت اجرا شده است. اگر از وزارت بهداشت سوال می شد، به طور قطع می گفتیم که دریافت سبوس از نان کاری اشتباه است.

عبداللهی گفت: وقتی آرد سفید شده و سبوس آن کم می گردد، مسائل زیادی از لحاظ تغذیه ای برای مردم ایجاد می گردد. یکی از دلایل اضافه وزن و چاقی و دیابت این است که مردم نان سفیدشده می خورند. نانی که به میزان کافی سبوس ندارد. بر اساس استانداردها، نان سنگک فقط 7 درصد سبوس گیری می شد و در چند سال اخیر نان سنگک هم با آردی که 15 درصد سبوس گیری شده، پخته می گردد و به همین دلیل است که نان سنگک در سال های اخیر این قدر سفید شده است. چند سال است که پیگیر این موضوع را هستیم و این مشکل باید حل گردد.

وی با تاکید بر این که وزارت بهداشت به این موضوع معترض است و نان نباید این قدر سفید باشد، گفت: این نان از لحاظ تغذیه ای نان باکیفیتی نیست. به وسیله دبیرخانه شورای عالی امنیت غذایی، کارگروه بهبود کیفیت نان تشکیل دادیم و همه ذینفعان در این کارگروه هستند و نان باید از این شرایط که روز به روز در حال سفیدتر شدن است، خارج گردد. در غیر این صورت شاهد افزایش بیماری های غیرواگیر در کشور خواهیم بود.

  • سوءتغذیه در سالمندان

عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره سوءتغذیه در سالمندان نیز گفت: بر اساس مطالعات اجرا شده وزارت بهداشت، مشکل سوء تغذیه در سالمندان حدود 3 تا 4 درصد بوده، اما مشکل اضافه وزن و چاقی در سالمندان بیشتر است.

وی اضافه نمود: برای سالمندان، پروتکل های خاص تغذیه ای وجود دارد. زیرا سالمندان در برابر کمبود ریز مغذی ها آسیب پذیرتر هستند. توصیه ما برای سالمندان این است که منابع پروتئین حیوانی و گیاهی را در برنامه غذایی روزانه خود داشته باشند. زیرا سالمندان با تحلیل عضلانی روبرو هستند. حس تشنگی در سالمندان کم می گردد و باید از مایعات استفاده نموده و منتظر تشنه شدن نشوند. زیرا تشنه شدن در شرایط فعلی می تواند عامل خطر برای کرونا باشد.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار کرد: سالمندان باید دو تا سه واحد شیر و لبنیات برای جذب کلسیم در روز مصرف نمایند. باید تنوع و تعادل در برنامه غذایی را رعایت نمایند. میزان چربی و قند خون بالا در سالمندان بیشتر است و در نتیجه توصیه می گردد غذاهای کم نمک و کم چرب و کمتر سرخ شده مصرف نمایند.

  • بهبود مشکل سوءتغذیه در استان های مختلف

عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره بهبود مشکل سوء تغذیه در استان های مختلف گفت: در همه استان ها کاهش قابل ملاحظه آمار سوء تغذیه بچه ها را داشته ایم. در استان سیستان و بلوچستان اگر 20 سال پیش حدود 40 تا 50 درصد سوء تغذیه بچه ها داشتیم، در سال 96 این آمار به 12 درصد رسیده است. در طول سال ها این ارتقا در استان های مختلف اجرا شده است. در حال حاضر 4 درصد کم وزنی در بچه ها زیر 5 سال وجود دارد که در استان سیستان و بلوچستان 12 درصد است.

  • احتمال بسته بودن بوفه های مدارس در پاییز

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در بخش دیگری از صحبتش از احتمال افزایش شیوع کرونا در پاییز سال جاری اطلاع داد و گفت: امیدواریم این اتفاق نیفتد، اما رعایت تعادل و تنوع در مواد غذایی همیشه باید رعایت گردد. هرچه از لحاظ غذایی به تقویت سیستم ایمنی بدن یاری می نماید باید به روش های مختلف استفاده گردد. اگر مدارس در مهرماه باز شوند، باید شرایط را آنالیز کنیم. اگر احتمال اوج گیری کرونا وجود داشته باشد، قطعا بوفه های مدارس باز نخواهند بود و توزیع و عرضه مواد غذایی در مدارس ممنوع خواهد شد.

  • برنامه شیر مدارس

این مسئول در ادامه سخنانش در پاسخ به سوالی درباره برنامه شیر مدارس هم بیان نمود: شیر مدارس یکی از برنامه های یاریی است که از سال ها پیش با پیشنهاد وزارت بهداشت و تامین اعتبارات اجرایی شد. در بعضی سال ها به دلیل کمبودهای اعتباری این برنامه به طور کامل اجرا نشده است. تاکید ما این است که برنامه شیر مدارس در همه مدارس اجرا گردد و استان های کمتر برخوردار در اولویت باشند.

عبداللهی اضافه نمود: یک پاکت شیری که کودک در مدارس می خورند، منبع خوب پروتئین و ریزمغذی ها برای او خواهد بود و بخشی از نیازهای تغذیه ای او رفع می گردد که باید پیگیری بیشتری انجام داد تا در مناطق کمتر برخوردار حتما اجرایی گردد.

عبداللهی گفت: سرانه مصرف شیر در کشور خیلی پایین است و با افزایش قیمت شیر و لبنیات، میزان مصرف کمتر هم شده است. یکی از دلایل مصرف کم شیر، بحث فرهنگی است. دلیل دیگر هم بحث هزینه است.

وی ادامه داد: بنابراین هم قیمت و هم آگاهی کافی در خصوص مصرف لبنیات مهم است. یکی از راهکارهای مهم برای افزایش سرانه مصرف شیر، آموزش همگانی و نیز منطقی شدن قیمت شیر و لبنیات است.

  • تبلیغ موادغذایی آسیب رسان ممنوع است

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت همچنین در پاسخ به سوالی درباره تبلیغ نوشابه و مواد غذایی آسیب رسان به سلامت از صداوسیما، اظهار کرد: برای تبلیغات محصولات غذایی در کشور قانون وجود دارد و این نکته مثبتی محسوب می گردد. بر این اساس کالاهای آسیب رسان به سلامت نباید تبلیغ شوند. هر سال فهرست محصولات غذایی که نباید تبلیغ گردد، تهیه و به صداوسیما و وزارت ارشاد ارسال می گردد، اما متاسفانه به طور کامل اجرا نمی گردد.

عبداللهی گفت: یکی از اقلامی که نباید تبلیغ گردد، انواع نوشابه های گازدار یا بدون گاز است. متاسفانه نوشابه تبلیغ می گردد و کاملا مغایر با فهرست کالاهای آسیب رسان به سلامت است. این کار تخلف است.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 7 مرداد 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: ghalebfa.dostblog.ir شناسه مطلب: 5203

به "ماجرای نان سفید باید تمام گردد ، شرایط سوءتغذیه در استان های مختلف کشور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ماجرای نان سفید باید تمام گردد ، شرایط سوءتغذیه در استان های مختلف کشور"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید